You are here

Directe verwijzing coloscopie

Zoals U weet is screening boven de leeftijd van vijftig jaar of vroeger bij bepaalde familiale syndromen, ter preventie van coloncarcinoom belangrijk. Zie onze flowchart “screening dikke darmkanker”. Niet al deze patienten die in aanmerking komen voor colonoscopie, dienen door ons eerst op raadpleging te worden gezien. Er zijn twee categorien van patienten die in aanmerking komen voor directe verwijzing tot uitvoeren van een colonoscopie: patienten met positieve familiegeschiedenis of asymptomatische patienten met positieve ifobtest. Zie ook recent opstarten van de preventiecampagne van de Vlaamse overheid. Indien U ervoor kiest deze colonoscopie bij ons te laten gebeuren, dan laten we U weten dat de mogelijkheid bestaat om deze patienten rechtstreeks te verwijzen, zonder dat deze eerst bij ons op consultatie zijn geweest. Hieronder vindt U de flow chart die u kan gebruiken om te zien of patient in aanmerking komt voor rechtstreekse verwijzing. 

Zoals U weet doen wij onze colonoscopies meestal onder bewuste sedatie en minder frekwent onder diprivan. Dit tot groot comfort van onze patienten, zonder extra kosten voor de maatschappij. Trouwens het minimaal doch voldoende gebruik van sedatie geldt als één van de kwaliteitsparameters voor colonoscopies in de internationale literatuur. Indien patienten toch zouden kiezen voor een diprivan sedatie gegeven door de anesthesist, dan dient U patient eerst naar onze raadpleging te verwijzen.

Als U of de patient belt voor de afspraak dan dient gemeld te worden: afspraak voor "colonoscopie directe verwijzing" (hier vindt U contactgegevens). U of patient dient dan te melden welke formule wordt gekozen: colonoscopie via dagziekenhuis of colonoscopie met thuisdrinken. 

afspraak gastro-enteroloog voorbereiding coloscopie Image Map
Verborgen bestanden: